dissabte, 5 de març del 2011

Quaresma!

Ens trobem de ple en les celebracions del carnestoltes: dijous gras, el rei carnestoltes, disfresses ... però dimecres que ve comença la Quaresma.

Amb la imposició de la cendra el dimecres 16, però sobretot amb l'eucaristia del diumenge 20, s'inicia la Quaresma: 40 dies de conversió i preparació per la Pasqua.

La quaresma va néixer com a desenvolupament pedagògic d'un aspecte central del misteri cristià celebrat al tríduum pasqual, ja que sobretot en destaca la perspectiva que es refereix a la mort redemptora de Jesucrist i al fet que hem de ressuscitar novament amb Ell.

Recull el simbolisme dels quaranta anys que va passar el poble d'Israel al desert abans d’entrar a la terra promesa, i els quaranta dies que Moisès, Elies i Jesucrist mateix, van passar preparant-se a la missió, dejunant, pregant i acollint, en ells, l’esperança del poble de Déu.

Cada cristià i la comunitat sencera ens preparem espiritualment per a les festes de Pasqua. La Quaresma és sobretot un temps destinat a la més atenta i freqüent escolta de la Paraula de Déu, a la més assídua i fervent oració, a la celebració del misteri pasqual a través de l'Eucaristia, a la preparació o renovació de les promeses baptismals i l'exercici de la penitència, tant sacramental, a través del sagrament de la reconciliació, com mitjançant diferents mortificacions o sacrificis que cadascú pugui imposar-se. Oració, dejuni i almoina són els eixos principals del camí de conversió (cf. Mt 6,1-18). Pregar més, escoltant la veu de Déu en la seva Paraula que ens és vida. Dejuni d’allò que és superflu per domini d’un mateix i per facilitar el despreniment i la solidaritat. I almoina que és compartició i ajuda als qui pateixen.

Bona camí de Quaresma a tots i totes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada