dissabte, 29 de desembre del 2012
Adéu 2012, hola 2013
divendres, 7 de desembre del 2012
La FE (reflexions en veu alta al voltant de la Fe) – II
diumenge, 2 de desembre del 2012
La FE (reflexions en veu alta al voltant de la Fe) - I
FE
dijous, 15 de novembre del 2012
Junts construïm
dijous, 11 d’octubre del 2012
Commemoració 50 anys del Concili Vaticà II
- Viure l'Evangeli de veritat (portarà a canvis d'estructures)
- Criticar des de dins i amb amor i per amor a l'Església.
Any de la fe
- La XIII Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, convocada pel papa Benet XVI per al mes d’octubre de 2012 i dedicada al tema de La nova evangelització per a la transmissió de la fe cristiana.
- En l’Any de la fe cal encoratjar els pelegrinatges dels fidels a la seu de Pere, per a professar la fe en Déu Pare, Fill i Esperit Sant, unint-se a aquell que avui està cridat a confirmar en la fe els seus germans (cf. Lc 22,32).
- Durant aquest any serà útil invitar els fidels a adreçar-se, amb particular devoció a Maria, imatge de l’Església, que «reuneix en ella i reflecteix d’alguna manera les veritats supremes de la fe».[1]
- La propera Jornada Mundial de la Joventut de Rio de Janeiro, el juliol de 2013, oferirà als joves una ocasió privilegiada per a experimentar el goig que prové de la fe en el Senyor Jesús i de la comunió amb el Sant Pare, en la gran família de l’Església.
- Simposis, congressos i reunions de gran escala, fins i tot a nivell internacional, que afavoreixin la comunicació de testimonis autèntics de la fe i el coneixement dels continguts de la doctrina de l’Església catòlica.
- Aprofundir en el coneixement dels principals documents del concili Vaticà II i en l’estudi del Catecisme de l’Església catòlica.
- Acollir amb més atenció les homilies, catequesis, discursos i altres intervencions del Sant Pare.
- Iniciatives ecumèniques dirigides a invocar de Déu i afavorir «la restauració de la unitat entre tots els cristians», que «és un dels fins principals que s’ha proposat el sacrosant concili Vaticà II».[2]
- Les Conferències episcopals podran dedicar una jornada d’estudi al tema de la fe, del seu testimoniatge personal i de la seva transmissió a les noves generacions, d’acord amb la missió específica dels bisbes com a mestres i «pregoners de la fe».[3]
- Afavorir la reedició dels documents del concili Vaticà II, del Catecisme de l’Església catòlica i del seu Compendi.
- Aprofitant els nous llenguatges de la comunicació, s’han d’esforçar per a promoure transmissions televisives o radiofòniques, pel·lícules i publicacions, fins i tot a nivell popular, accessibles a un públic ampli, sobre el tema de la fe, els seus principis i continguts, així com la importància eclesial del concili Vaticà II.
- Serà convenient que les Conferències episcopals s’esforcin per fer conèixer els sants del seu territori, emprant fins i tot els mitjans moderns de comunicació social.
- Invitar els docents dels centres d’estudis teològics, seminaris i universitats catòliques a verificar la rellevància que, en el seu ensenyament, tenen els continguts del Catecisme de l’Església catòlica i les implicacions que es deriven per a les seves respectives disciplines.
- Revisar els catecismes locals i els subsidis catequètics en ús a les Esglésies particulars, per a assegurar-ne la plena conformitat amb el Catecisme de l’Església catòlica.[4]
- Cebració d’obertura de l’Any de la fe.
- Jornada sobre el Catecisme de l’Església catòlica.
- Dedicar una Carta pastoral al tema de la fe, recordant la importància del concili Vaticà II i el Catecisme de l’Església catòlica.
- Organitzar esdeveniments catequètics per a joves i per als qui cerquen trobar el sentit de la vida, a fi de descobrir la bellesa de la fe de l’Església, aprofitant l’oportunitat de reunir-se amb els seus testimonis més reconeguts.
- La formació permanent del clergat podrà concentrar-se, particularment en aquest Any de la fe, en els documents del concili Vaticà II i el Catecisme de l’Església catòlica.
- La participació del món acadèmic i de la cultura en un diàleg renovat i creatiu entre fe i raó.
- L’Any de la fe serà una ocasió per a prestar més atenció a les escoles catòliques, llocs privilegiats per a oferir als alumnes un testimoni viu del Senyor, i conrear la fe amb una referència oportuna a l’ús de bons instruments catequètics, com per exemple el Compendi del Catecisme de l’Església catòlica o el Youcat.
- Llegir i meditar la Carta apostòlica Porta fidei del sant pare Benet XVI.
- Intensificar la celebració de la fe en la litúrgia, i de manera particular en l’eucaristia.
- Els catequistes podran apel·lar encara més a la riquesa doctrinal del Catecisme de l’Església catòlica
- Un compromís renovat en la difusió i distribució del Catecisme de l’Església catòlica i d’altres subsidis aptes per a les famílies des de les parròquies.
- Promoure missions populars i altres iniciatives a les parròquies i als llocs de treball, per ajudar els fidels a redescobrir el do de la fe baptismal i la responsabilitat del seu testimoni, conscients que la vocació cristiana, «per la seva naturalesa mateix, és també vocació a l’apostolat».[5]
- Les associacions i els moviments eclesials estan invitats a fer-se promotors d’iniciatives específiques que, mitjançant la contribució del carisma propi i en col·laboració amb els pastors locals, s’incorporin al gran esdeveniment de l’Any de la fe.
- Tots els fidels, cridats a revifar el do de la fe, intentaran comunicar l’experiència pròpia de fe i caritat,[6] dialogant amb els seus germans i germanes, fins i tot d’altres confessions cristianes, sense deixar de costat els creients d’altres religions i els qui no creuen o són indiferents.
divendres, 28 de setembre del 2012
Paraules d'un home savi, paraules d'un president
dimarts, 11 de setembre del 2012
Catalunya, un estat d'Europa

dissabte, 1 de setembre del 2012
Lliures!
negres i blancs, jueus i gentils, protestants i catòlics, paios i gitanos, xaves, i tots plegats puguin donar-se les mans i cantar les paraules de l’espiritual negre: “Lliures per fi! Lliures per fi! Gràcies a Déu Totpoderós, som
lliures per fi!”
dimarts, 28 d’agost del 2012
L'amor existeix
Només cal observar amb deteniment en que he vist aquesta tarda. Els ulls plens de joia, admiració, sorpresa i amor de tres cosinets coneixent el seu nou cosí; l'afecte amorós amb què un pare agafava el seu fillet i l'acostava a la mare mentre li tocava la planta del peu per què estigués més despert a l'hora del pit, la mirada tendra i amorosa que la mare, tot i no haver dormit pel part, adreçava al seu fill i al seu home, el somriure ple de felicitat i estima del germà de la mare i dels germans del pare; la cara de goig de l'àvia ...
I tot plegat per què? Doncs ben simple, dues persones que s'estimàvem, dues persones que s'estimen, i han volgut portar el seu amor fins el punt de crear una nova vida, que l'ajudaran a créixer, a fer-se gran, i sobretot a aprendre a estimar, que a partir d'ara canviarà totalment les seves vides, però que en una cosa seran millors, hi haurà encara molt més amor.
Un home savi, Pau de Tars, va dir que estimar era l'única llei, que només estimant que ja ho teníem tot fet. Jo sóc dels que crec que Déu és amor, i avui he vist amor, he vist a Déu.
dimarts, 14 d’agost del 2012
A la Mare de Déu d'agost, a les set ja és fosc
"Proclamem, declarem i definim ser dogma divinament revelat que la Immaculada Mare de Déu, sempre verge María, complert el curs de la seva vida terrena, va ser assumpta en cos i ànima a la glòria celestial"[2]
Evidentment per prendre aquesta decisió hi van haver-hi uns arguments teològics que principalment són:
- L'unió de la mare i del Fill testificada en els Evangelis, principalment en els relats d'infantesa. Jesús no podia permetre que la seva mare sofrís la corrupció i dissolució del sepulcre. Maria havia de ser personalment present, és a dir, glorificada al seu cos i en la seva ànima amb el seu Fill.
- La maternitat divina de Maria, que exigia l'exempció de la corrupció del sepulcre. Si Maria va conservar íntegra i incorrupta la seva virginitat en el part i després del part, amb major raó havia de conservar incorrupte el seu cos després de la mort.
- La plenitud de gràcia exigeix la plenitud de la glòria. El mateix que la Immaculada representa la completa victòria de Maria sobre el pecat, així també la seva gloriosa assumpció significa la seva plena victòria sobre la mort.
- Si Maria, com nova Eva, va participar de la passió de Jesús, havia de participar també plenament del triomf del nou Adam.
- Sentit de la vida. Un dels problemes que més preocupen l'home d'avui és el sentit de la vida. Té sentit la vida? Té la història una meta? Té la vida humana un sentit transcendent? El dogma de l' Assumpció corporal de Maria és una resposta a aquests interrogants. L'existència humana, que culmina amb la glorificació de tot el jo, il·lumina els punts foscos de la nostra vida terrena. El dogma de l' Assumpció descorre el misteri de la mort i ens obre un futur ple de llum i de felicitat.
- Signe de consol i esperança. Poden servir de punt de partida les paraules del Vaticà II: "Mentrestant, la mare de Jesús, de la mateixa manera que, glorificada ja als cels en cos i ànima és imatge i principi de l'Església que haurà de tenir consumació en la vida futura, així a la terra precedeix amb la seva llum al poble de Déu peregrinant com a signe d'esperança certa i de consol fins que arribi al dia del Senyor" (LG 68).
És signe de resposta davant de Déu, del que algun dia la humanitat arribarà a ser. No podem oblidar que la humanitat de Jesús passa per Maria.
Hi ha alguns trets marians que podem ajudar-nos a descobrir com viure per i amb Maria la Bona Nova:
- (Anunciació, Déu vos salva Maria): L’alegria. És el primer que li diu l’àngel. Representa la humanitat que escolta a Déu, de fet defineix Déu: Jo soc l’alegria per a tu. (Jn 16: ... la nostra tristor serà alegria, ... la nostra alegria ningú no ens la prendrà)
- (... plena sou de gràcia): La Gratuïtat de l’amor de Déu, inundada d’amor gratuït per dins i per fora.
- (... el Senyor és amb vos ... ): La certesa del Déu proper, del Déu amb nosaltres, Déu està en la teva vida, juga fort per tu.
- (... no tinguis por ... ): Supressió de la por, no hem de tenir por de Déu ni d’actuar. La frase no tinguis por surt 365 cops a la Bíblia, un cop per a cada dia de l’any.
- Disponibilitat de Maria enfront la missió encomanada. Ho accepta a cegues, ha preguntat, diu que si però sense acabar d’entendre, i dóna el si en nom de tota la humanitat (però no l’hem actualitzat i caldria que ho féssim i cada dia)
[1] A partir d'una apunts de Mariologia del professor Rafael Mas
dilluns, 23 de juliol del 2012
Crisi econòmica ...
dimecres, 27 de juny del 2012
Reflexions a l'inici de les vacances escolars
El Barça va perdre la lliga, però sorprenentment no ha passat com al 2007 que tots encara esperem una explicació. L'única que va rebre era que fixàvem i veníem. No hem guanyat però estem contents, bé no gaire perquè l'entrenador diu que s'ha buifat i s'ha de tornar a omplir i necessita un any de repòs (m'agradaria saber que passaria si al nostre país tots aquells que es buiden en la seva feina cada quatre anys demanessin un any sabàtic...)
Els nens i les nenes estan de vacances, ja tenen les seves notes i informes (no fa pas gaire que les acabo de donar), i ja van pensant com encarar el nou curs, o potser no, o potser ho pensaran durant l'estiu, ves a saber.
Però malgrat el Barça, la Bankia, el Rajoy, en Mas, l'eurocopa, els jocs olímpics que estan apunt de venir, la retallada de sous, malgrat tot, tot, tot, la vida segueix i segueix endavant per l'esforç diari de moltes persones anònimes que sovint ningú d'ells s'enrecorda. El carrer està net perquè algú el neteja, podem desplaçar-nos ràpidament per la ciutat perquè algú condueix un mitjà de transport, passem pels semàfors perquè algú es preocupa de canviar les bombetes quans es fonen (bé val a dir que hi ha uns quants ciclistes que això no els importa gaire perquè per a ells el semàfor és un pal groc decoratiu que les seves llums no serveixen per re), tots sabem llegir i escriure i sumar i restar i un munt de coses més perquè durant un temps de la nostra vida vam anar a un lloc que es diu escola, i uns mestres ens van ensenyar això i molt més. I potser ja començaria a ser hora que algú es preocupés una mica més per ells, que amb la crisi ja no sé quan ens han rebaixat el sou, però us asseguro que molt.
Polítics, a veure si feu alguna cosa pels mestres, i no només cursets d'anglés i estades a anglaterra.
dimecres, 20 de juny del 2012
Viure valors tot caminant cap a Montserrat!
dilluns, 14 de maig del 2012
15 de maig, Santa Joana de Lestonnac
Heus aquí un víde homenatge:
Santa Joana
divendres, 11 de maig del 2012
El Concili Vaticà II, 50 anys després – VIII (i últim)
Que ens demana el CV-II avui?
JE: La Bíblia ha adquirit molt força. La litúrgia esta molt més centrada en el Crist i en tots, que formem un sol poble. Hi ha diferents maneres d'exercir com a sacerdot, des del rector dictador preconciliar al que dona joc i està atent a tot i a tothom. Va ser bo posar primer el poble. La jerarquia ja vindrà. Hi ha hagut una apertura a tot tipus de gent. Avui hi ha molta gent que fa estudis teològics. Hi ha una relació normal amb d'altres esglésies. Cal fer una reflexió sobre l'Ètica i el seu fonament; l'Ètica en la penitència; l'Ètica i els "nous capitalismes"; l'Ètica i els drets nacionals, llengües i pobles; la jerarquia i el poble. Avui hi ha moviment responsables que han sabut organitzar-se i caminar sense la jerarquia (tot i ser-hi present, conciliari).
LF: La GS ens porta una obertura al món. Un diàleg amb el món. Una comunió espiritual amb la resta d'homes per fer patents els valors del cristianisme. Pressuposa la llibertat de tots. El CV-II la promociona. En l'Església hi cabem tots. La llibertat és en tot. Un creient pot, i hauria de ser, amic de tothom. S'ha avançat molt en el diàleg entre religions (potser intrareligió no tant). Cal viure la fe al marge de la jerarquia. Tots hem de ser conscients de la nostra identitat.
TF: Hem passat del diàleg a la por, i de la por a la llibertat i a la corresponsabilitat. L'esperit del concili és el diàleg, entès com l'apropar-te a l'altre per aprendre una cosa nova de l'altre (i que sigui fonamental). Tenim coses a dir, i hem de dir-les. Avui tenim por d'aquells que des de dins critiquen la nostra actuació. Avui no hi ha un diàleg veritable (diàleg intern). La jerarquia no dialoga i el poble té por i calla (o se'n va). No tot és dir no a l'abort i no als matrimonis gais. L'Església és quelcom més.
JR: La GS fa una antropologia cristiana potent d'entrada al món per construir un món més humà. En la societat actual, molt mercantilitzada, s'ha perdut el sentit del temps de missió. La sobreactuació jeràrquica acaba emportant-se l'acció de la base. En un món tan mediàtic, es perd el missatge. La SC ens pot qüestionar com és que cada cop hi ha menys gent a les celebracions i menys joves. Avui la societat fa actes molt emotius i les celebracions són molt simbòliques i no atreuen tant com l'emoció. LA DV, l'ambient d'avui ens porta cap a la fe? La vivència, avui, és molt personal. Cal acompanyament i testimoniatge per ajudar a escoltar i llegir la Bíblia. La LG, l'Església avui és més una jerarquia que un poble. La nostra Església, la catalana, no hauria de tenir por de ser Església. La LG ens empara, el Concili ens ho permet, però ... per què tenim por dels bisbes?
Altres idees ...
El cristianisme no és només una qüestió d'omplir misses-
Els documents no s'han fet prou operatius.
1Co 3, 16-17: "No sabeu que sou temple de Déu i que l'Esperit de Déu habita en vosaltres? Si algú destrueix el temple de Déu, Déu el destruirà a ell, perquè el temple de Déu és sagrat, i aquest temple sou vosaltres."
dijous, 10 de maig del 2012
El Concili Vaticà II, 50 anys després – VII
Trobem diferents maneres d'interpretar la recepció del Concili. N'hi ha que defensen dues fases, una primera d'euforia, fins el 1968 i una segona de desil·lusió, a finals de la dècada dels 80 del segle passat. Ratzinger proposava tres etapes, una primera fins els 80 d'il·lusió, una segona de discussió als voltants de 1985 i una tercera d'estabilització interna i cerca d'una major estabilitat catòlica. Rovira i Belloso proposa una primera etapa d'il·lusió, una segona d'assolir la comunió i articular el concili. Una altra vessant proposa una etapa de discontinuïtat i una segona de continuïtat. Com veiem hi ha diferents maneres de veure la recepció del Concili, tot depèn de com es vegi, s'estudiï, s'interpreti.
Pau VI ho tenia molt clar i va cercar constantment que no succeís el mateix que va passar en el Concili Vaticà I. Buscava incansablement un esperit de consens, que no s'arribés al trencament.
El Concili va ser una transició, entès com una nova forma de fer Església.
Trobem dues maneres de llegir el Concili, l'escola de Bolonya que parla del Concili com un esdeveniment, amb tot el que comporta, o l'escola de Turinga, que parla d'un text fundacional. En tots dos casos, els documents perden força.
A l'homilia de Benet XVI en motiu dels 40 anys de clausura del Concili planteja l'hermenèutica de la reforma i la renovació en la continuïtat de l'únic subjecte església que el Senyor ens va donar.
En Benet XVI hi ha renovació i reforma. S'inspira molt sobre Plató (de fet es defineix com a platonista). També hi ha contraris al Papa, els tradicionalistes i Lefebristes.
Cal una recerca de la identitat de la teologia del Concili. El Concili no és una cosa més, és quelcom que vol, que cerca reformar. Cerca escoltar el món. Vol subratllar que va ser un concili pastoralista. Per Joan Pau II és una profecia.
Cal recuperar el caràcter magisterial que propugnava.
La fe és acolliment d'un testimoni. Ens cal ser més acollidors. El Concili no són texts per argumentar, són texts per testimoniar. Caldrà doncs, recuperar una lectura creient del Concili.
El Concili vol prioritzar l'escolta atenta de la revelació.
El Concili és un text de compromisos.
Pel Concili l'Església és comunió jeràrquica.
Catalunya ha rebut el Concili (tot i que un cop rebut potser no s'ha avançat gaire) un mostra és el concili provincial Tarraconense.
El Concili és pot llegir, s'ha de llegir. Està pensat per ser de "fàcil" accés.
El Concili és una crida constant a la reforma i a la reflexió.