dimarts, 24 de maig del 2011

Transmetre la fe - III

Transmetre la fe és presentar-la com a camí de salvació.

La fe cristiana és fe en Crist i fe també en el Déu que va ressuscitar Jesucrist. La fe estableix una comunió de vida del creient amb Crist i amb el Déu de la resurrecció i la vida.  Transmetre la fe és convidar a esperar i acceptar la salvació que ve de Déu per mitjà de la fe tot “esperant d'arribar a la resurrecció d’entre els morts.”(Flp 3,11). La fe en Crist ens fa ser amb Ell veritables fills de Déu, i per ser fills assolim la possibilitat d'heretar i rebre les seves promeses de vida i de salvació. La fe en el Déu de Jesucrist obre les portes de la salvació eterna.

Transmetre la fe és ajudar a dialogar

En tota relació de trobada és imprescindible la comunicació, el diàleg, també en la trobada amb Déu. En ocasions, fins i tot abans de produir-se una trobada, hi ha una crida que ho provoca i la prepara. Però no sempre la comunicació es redueix a paraules, també es desenvolupa per signes o s'expressa amb símbols. En la comunicació amb Déu, el diàleg s'estableix a través de l'escolta de la Paraula i de l'oració des de la vida. Déu ens parla a través dels esdeveniments de la vida i per mitjà dels qui són al nostre voltant. En les seves necessitats, en les seves demandes, en les seves preguntes, en la seva força o la seva debilitat, hem d'identificar la crida que Déu ens fa. La Paraula, especialment a través les escriptures, ens ajuda a il·luminar la vida per descobrir en aquesta les crides i projectes de Déu. És una Paraula que vol reflexió, no pot ser interpretada de forma superficial. Tota ella té unitat sense contradiccions. La tradició de l'Església ens pot ajudar a comprendre el seu sentit més profund. Però cada un de nosaltres hem d'examinar-la amb la vida per buscar en ella el que Déu ens vol dir a nosaltres. Acompanyar en l'escolta atenta de la Paraula de Déu, que il·lumina els esdeveniments de la nostra història personal, social i comunitària, és una forma de preparar la trobada personal amb Ell, una manera de transmetre la fe. La nostra pregària pot ser una crida, una queixa, una petició, un reconeixement, una lloança, una acollida, una escolta, una contemplació... en qualsevol cas, una forma de trobada i diàleg amb Déu. Ajudar a pregar és acompanyar al camí d'iniciació en l'experiència de Déu, de preparació al diàleg amb Ell. El que comença a pregar i ho fa fins i tot des de la foscor o el dubte, ja ofereix una aposta inicial de confiança en aquell a qui busca i a qui desitja trobar.

Transmetre la fe és proposar la fe de l'Església

Sent la fe una opció lliure i personal, tanmateix ningú no la rep, la comunica ni la viu de forma individual i aïllat dels altres creients. La fe que rebem, comuniquem i vivim és la fe de l'Església, la que hem rebut de nostres pares transmesa ininterrompudament des ja fa més de 2000 anys. Aquesta fe la fem pròpia i personal cada un de nosaltres amb ajuda de l'Església. És la comunitat creient, dipositària de la fe, que ens garanteix la seva autenticitat cristiana. L'experiència personal de fe de tots els creients enriqueix la fe de l'Església, donant-li vida, adaptant-la a les diverses situacions. El credo de l'Església és una expressió de l'espiritualitat cristiana al llarg dels segles. Les idees en canvien la seva forma d'expressió i la seva finalitat d'una època una altra, per adequar-se als problemes i les cultures de cada temps o lloc, sí; però la seva essència persisteix; hi ha un Déu creador i Pare, origen i destí última de la humanitat; Jesucrist és el Fill de Déu, mort i ressuscitat per amor a nosaltres i per la nostra salvació; l'Esperit Sant viu en cada un de nosaltres i anima l'Església. La qüestió és si, aquest contingut del credo, té o no té sentit per a nosaltres aquí i ara. Hem de fer-ho una mica nostre, una mica viu i actual. Transmetre la fe és proposar el missatge cristià, el credo de l'Església, no com una fórmula, sinó com a un missatge carregat de referències i motius per viure d'una altra manera, des d'una nova perspectiva: la del mateix Déu. Viure amb l'esperança que un món nou és possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada