Quan un rep un escrit que pretén explicar una vivència, rep el testimoni d'algú, d'algú que recorda amb la seva memòria història però que també vol transmetre el que va viure perquè creu que és bo i que val la pena transmetre-ho per a que altres també ho puguin "viure". El evangelis possiblement van ser escrits així, van escriure el que recordaven a la llum de la fe.
Els primers cristians van ser els veritables apòstols, els que de veritat van emprendre l'aventura de proclamar la Bona Nova. Alguns l'havien sentit directament de Jesús, d'altres són de segona o tercera generació, són encara molt propers, no tenen necessitat d'escriptures, anuncien i viuen l'Evangeli, fins que en un moment donat, es veu al necessitat de plasmar-ho per escrit. Això els portarà a traduir a Jesús (de l'arameu al grec i al llatí) però mantenint la fidelitat a les seves paraules però perdent literalitat.
Els Evangelis respecte a l'Antic Testament tenen una novetat pel que fa al gènere literari. Estan centrats en una persona en concret més que centrar-se en esdeveniments històrics. Jesús és el centre de la història. Però qui és Jesús? Ens ho diu l'Evangeli de Joan Ell és la paraula (Jn 1,1) i l'Evangeli de Marc Ell és l'evangeli (Mc 1,1). És per això que podem dir que té característiques de biografia.
Les biografies grecoromanes tenen característiques semblants. Usen la literatura hel·lenista popular adreçant-se a un públic ampli. També els influeix el seu origen, el fet de ser jueus fa que tinguin dins seu l'Antic Testament. Els evangelis beuen dels grecs i dels jueus.
Els evangelis podríem dir que són la història de la vida de Jesús (si més no una part de la seva vida) rellegida des de la fe. Són ambigus, oberts a diferents interpretacions.
El que van fer els evangelistes és contemplar al Jesús històric en la llum de la fe i la força de l'esperança. La qüestió no és si ho va fer o no ho va fer, sinó com interpretar el que va fer.
(algunes idees de la conferència Memòria i fe en la formació dels evangelis de l'Agustí Borrell, carmelita)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada