dimarts, 1 d’octubre del 2013

25 anys a l'escola!

Sí, en un dia com avui, de fa 25 anys vaig començar la meva vida laboral en el Col·legi Lestonnac. Potser dir vida laboral queda fred. Aquests 25 anys han estat quelcom més que una relació laboral. Amb l'escola he viscut i compartit un munt de successos de la meva vida:els casaments de tots els meus germans, els naixements de tots els meus nebots, el traspàs dels avis, de l'oncle Joan, de tiets avis,..., malalties, crisis (i de totes menes, sentimentals, econòmiques...), comunions, confirmacions, bateigs, celebracions especials (els 40 anys, els 65 anys de l'àvia,....). Vaja, tota una vida personal i també compartida amb els altres. Companys que s'han casat, companys que han tingut fills, companys que també han perdut familiars... 
I cada any, una generació nova de nois i noies amb ganes d'aprendre, d'escoltar, de jugar...
I mentre el món ha seguit avançant. Què ha passat durant 25 anys? Podríem cercar en molts anuaris i fer-ne un ampli resum. Jo avui només anoto alguns records:
  • 1988: El 14 de desembre, la meva primera vaga general contra la reforma laboral dels socialistes, que per cert, ara puc dir-ho tranquil·lament, no la vaig fer.
  • 1989: Protestes a la la Plaça de Tian'anmen. Reprimides d'una manera que déu n'hi do.
  • 1990: Josep Guardiola debuta amb el Barça contra al Cadis. Qui el veu ara!
  • 1991: Neix el Club Súper 3. Qui no és soci...?
  • 1992: La primera copa d'Europa, a Wembley, amb un gol de Koeman contra la Sampdoria de Gènova. Més d'un culé va dir que ja podia morir en pau, però el que va morir va ser en Peyo, dibuixant de còmics entre d'altres els Barrufets. D'aquí un pensament per ell.
  • 1993:  El preu del litre de gasolina súper arriba a les 100 pessetes. (uns 60 cèntims d'avui!!!)
  • 1994: Un incendi destrueix el Gran Teatre del Liceu (i no és el primer cop...). Mor  Pere Calders, escriptor català, autor de tants i tants contes.
  • 1995: Terra Lliure proclama la seva dissolució formal i final, després de 16 anys de lluita armada. La pau segueix sent la millor arma per construir un món millor.
  • 1996: El grup femení de música anglesa Spice Girls publica el seu primer single i comença el fenònem "Spice Girls" al món. I que se n'ha fet d'elles?
  • 1997:  Port Aventura inaugura la muntanya russa Stampida. Es publica el primer llibre de la saga de Harry Potter: Harry Potter i la pedra filosofal.
  • 1998: Els Castellers de Vilafranca carreguen el primer castell de 10 de la història i una setmana més tard els Minyons de Terrassa descarreguen el primer castell de 10 de la història.
  • 1999: Entra en vigor l'euro (€) i amb el temps els maldecaps...
  • 2000: Ernest Lluch, polític i economista català, assassinat per ETA. S'acabarà algun dia?
  • 2001: S'inicia l'edició de la Viquipèdia en català. Atemptats de l'11 de setembre de 2001 dos avions conduïts per segrestadors suïcides de l'organització Al-Qaida s'estavellen un contra cadascuna de les Torres Bessones de Nova York i en causen la destrucció total; hi moren gairebé 3.000 persones; un tercer avió s'estavella contra el Pentàgon i un altre cau a l'oest de Pennsilvània, abans d'arribar a l'objectiu
  • 2002: Illot de Perejil: l'ocupa un escamot de l'exèrcit espanyol. Sense comentaris.
  • 2003: Rodríguez Zapatero promet donar suport a la reforma del Estatut de Catalunya que aprovi el Parlament de Catalunya. Pasqual Maragall pren possessió com a 127è president de la Generalitat de Catalunya. Tots sabem com acaben les promeses...
  • 2004: La selecció catalana d'hoquei patins guanya el Campionat del Món "B" masculí. Podem!
  • 2005: S'esfondra un tros de la construcció del Metro que desencadenarà la crisi del Carmel. Mor Ireneu Segarra i Malla, director de l'Escolania de Montserrat durant 44 anys. 
  • 2006: El cofundador del Twitter (aleshores Twttr) envia el primer tweet o piulada amb el missatge just setting up my twttr. (simplement configurant el meu twttr.)
  • 2007: Gran apagada de Barcelona. Més de 350.000 llars es queden sense llum a Barcelona durant uns 4 dies. Mor Lluís Maria Xirinacs i Damians, lluitador incansable de la llibertat.
  • 2008: La Viquipèdia en català assoleix la xifra simbòlica dels 100.000 articles, i creixent! 
  • 2009: Microsoft tradueix al català el servei de correu electrònic Windows Live Hotmail (ja era hora!!!) A l'Estadi Santiago Bernabéu (Madrid), el Futbol Club Barcelona, dirigit per Pep Guardiola, guanya per 2-6 al Real Madrid, entrenat per Juan de Ramos, amb gols de Thierry Henry (2), Leo Messi (2), Carles Puyol i Gerard Piqué. Històric!
  • 2010:  Surt el primer número del diari Ara. Benvingut!
  • 2011: Manel treuen el seu segon disc, 10 milles per veure una bona armadura. Comença el Moviment del 15-M o el moviment dels Indignats.
  • 2012:  Vaga general a Espanya contra la reforma laboral del govern de Mariano Rajoy (curiós, mani qui mani, mani general!).  La Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa", per exigir la independència de Catalunya, amb una assistència de 1.500.000 persones.
  • 2013: El papa Benet XVI renuncia al pontificat, fet que fa quasi sis segles que no es produïa. El cardenal Jorge Mario Bergoglio, és escollit com 266è Papa de l'Església Catòlica, que escull el nom de Papa Francesc, el primer no europeu des de l'any 741. Es fa la Via Catalana per la Independència. Som molts.
Però crec que el més important d'aquests 25 anys de compartir la vida amb el col·legi Lestonnac han estat totes les persones que han fet camí amb mi: alumnes, mestres i professors, pares i mares, personal d'administració i serveis, personal de neteja, personal de la cuina, monitors de grups Lestonnac, catequistes, monitors de totes les activitats extraescolars, vetlladors, psicòlegs, Companyia de Maria, i segur que me'n deixo un munt més. 
A tots ells gràcies. Gràcies pel que m'han donat, pel que hem compartit, pel que hem viscut.
I res, a seguir, que la vida segueix i encara tenim feina per fer.
Algú pot preguntar, i no estàs cansat, no estàs cremat? Quan vaig començar a treballar em vaig dir a mi mateix, que si algun dia perdia la il·lusió d'anar a treballar a l'escola, aleshores volia dir que havia arribat el moment de canviar de feina. Per ara, segueixo passant nervis el primer dia de curs. Segueixo llevant-me cada dia amb la il·lusió i el dubte de què ens durà el nou dia.
Que no ens falti mai il·lusió pels nous dies que venen esperança per un món millor, alegria per entomar tant les coses bones i dolentes, i sobretot, que no ens manqui mai la capacitat i les ganes d'estimar, perquè si hi ha alguna llei, aquesta és estimar, i estimar molt, perquè com deia Sant Agustí la mesura de l'amor és estimar sense mesura.
(fotos)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada