diumenge, 12 d’octubre del 2014

12 d'octubre ... res a celebrar

El 12 d'octubre és la "Fiesta Nacional de Espanña". És el nom oficial que rep la diada nacional espanyola regulada per la llei 18/1987 del 7 d'octubre.
El seu únic article diu:
"Se declara Fiesta Nacional de España, a todos los efectos, el día 12 de octubre"
i en l'exposició de motius s'indica:
"La fecha elegida, el 12 de octubre, simboliza la efemérides histórica en la que España, a punto de concluir un proceso de construcción del Estado a partir de nuestra pluralidad cultural y política, y la integración de los reinos de España en una misma monarquía, inicia un período de proyección lingüística y cultural más allá de los límites europeos."
Els orígens d'aquesta festa les podem trobar en la fiesta de la "raza" (proposada en 1913 por Faustino Rodríguez-San Pedro)
Avui en dia però. des de l'anomenada era democràtica (molt democràtica però que no ens deixen fer una consulta democràtica) amb la Constitución Española de 1978, el Real Decreto 3217/1981, publicat en el primer Boletín Oficial del Estado de l'any 1982, refrendà el "doce de octubre como «Fiesta Nacional de España y Día de la Hispanidad»."
El dia triat és el famós dia en què una nau comandada per Colom va ensopegar amb les Amèriques. I dic va ensopegar, perquè cal tenir en compte que el concepte de descobriment d'Amèrica només té sentit des d'una perspectiva eurocèntrica, ja que el continent americà estava habitat des de feia mil·lennis (una trentena, aproximadament). A més hi ha evidència històrica que navegants víkings ja havien arribat a Amèrica a l'edat mitjana. De totes maneres, sí que se cert que el viatge de Colom establí un vincle definitiu entre Europa i Amèrica, que comportà la colonització (així en diuen ells, però crec que pels que hi vivien en dirien d'una altra manera) del Nou món per part de les potències europees en els segles següents.
Eduardo Galeano, poeta de l'Uruguay, un dels grans de la literatura de sudamèrica (que usa el castellà perquè els hi van treure la llengua i els hi van deixar la llengua) ens diu:
"En 1492, los nativos descubrieron que eran indios,
descubrieron que vivían en América,
descubrieron que estaban desnudos,
descubrieron que existía el pecado,
descubrieron que debían obediencia a un rey y a una reina de otro mundo y a un dios de otro cielo,
y que ese dios había inventado la culpa y el vestido
y había mandado que fuera quemado vivo quien adorara al sol y a la luna y a la tierra y a la lluvia que la moja".

Res tu, que jo avui amb tot això no m'hi sento identificat. Que avui a més de ser la Mare de Déu del Pilar (felicitats a totes les Pilars) també és Sant Salvi (felicitats a tots els Salvis) i felicitats a uns bons amics que fa anys es van casar. I si algú vol celebrar la festa Nacional d'Espanya, que la celebri, però que no m'hi convidi, no vindré. No m'hi sento partícep.
Sí realment som lliures i estem en un país democràtic, que cadascú celebri el que li vingui de gust i que es castigui per igual als que cremen una bandera sigui dels colors que sigui, i que es deixi parlar i opinar, sigui com sigui l'opinió. 
Amb el genocidi de la cultura maia, azteca ... ja n'hi va haver prou una vegada (no us sembla)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada