dimecres, 16 de juliol del 2014

Consulta, referèndum???

Darrerament hi ha molta discussió al voltant del 9 de novembre. Uns diuen que es farà la consulta des de la legalitat, i altres parlen de què no hi haurà referèndum sobre la independència.
Potser un dels primers esculls que cal salvar és aquest. La paraula a usar. Des de la Generalitat sempre s’ha parlat de consulta.
Què és una consulta? Segons el DIEC:
Consulta: Acció de consultar; l’efecte. Per tant Consultar: Demanar el parer, l’opinió, (d’algú) sobre un partit a prendre. Sotmetre (alguna cosa) a algú per saber el seu parer sobre ella, per heure’n informació.
I això és el que pretén el nostre govern, demanar-nos el parer, l’opinió sobre un tema concret, per un cop saber que opina el poble de Catalunya sobre aquest tema, prendre una posició o una altra.
En cap moment s’ha parlat de fer un referèndum sobre la independència, un referèndum, segons el DIEC:
Referèndum: Votació de tots els ciutadans per a pronunciar-se sobre una qüestió o per a donar suport a una persona o a una mesura política.
Fixem-nos en la diferència del matís, en una ens demanem l’opinió i en l’altra que ens pronunciem. Pot semblar que és el mateix, però jo crec que no. Ara, tothom és lliure de pensar el que vulgui, sempre i quan es tracti a tots per igual i amb respecte. No és qüestió ni de creure’s superior als altres ni que els que pensen diferent són inferiors. Però és evident (i a la manifestació del 2012 i a la Via del 2013 em remeto) que ara som molts que volem ser consultats, i som molts que som respectuosos i no ens creiem superiors a ningú, i el govern no ens ha enredat ni menjat el cap amb les balances fiscals ni amb mil històries més que alguns s’inventen. El govern no fa res més que escoltar la majoria de la població i intentar fer el que li demanem.
Que se’ns consulti, i un cop consultats i tinguem resultats, actuar en conseqüència, sigui quina sigui el resultat.

Ah, i si n’hi ha que diuen que hi ha una majoria silenciosa que no vol ni la consulta, cap problema, que organitzin una E (d’Espanya) amb 2 milions de catalans, o que en les properes eleccions votin a un partit “soberanista y nacional”.
Ara, tot plegat, pot ser que estigui equivocat i que sigui jo que no he entés res de res ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada