Nou? Continent? Nou continent? Potser cal que clarifiquem primer els termes de la pregunta.
De ben segur que tothom té clar que vol dir nou. Però tots entenem el mateix per continent. Si ho cerquem en el diccionari veurem que li dóna dos significats, un primer que ens parla d'una cosa que en conté una altra i un segon que ens parla de una vasta extensió de terra envolta pel mar a la qual s'integren les illes pròximes, considerada una part del món.
Busquem una definició més acurada d'aquesta segona accepció de la paraula continent, i aprofundim-hi una mica més i aleshores podem dir que un continent és una vasta extensió de terra emergida amb fronteres usualment delimitades per accidents del relleu. En geografia se'l pot considerar un tipus de MUG (macro unitat geogràfica, que està establerta per criteris físico-històrics. Per això trobem continents com Europa i Àsia que formen una única extensió de terra (Euràsia) però habitualment es consideren de manera separada. El fet que la definició de continent sigui poc clara ha portat a l'existència de diferents models, amb diferent nombre de continents que varia de quatre a set. Tanmateix aquest models han anat canviant al llarg de la història amb la descoberta de nous territoris. A la seva accepció més estesa, la zona continental inclou també les illes situades a poca distància de les costes continentals. Des d'un punt de vista científic, els continents inclouen les illes que són a les plaques continentals, com per exemple l'illa de Madagascar respecte a Àfrica.
Mirem de definir la paraula continent des de l'epistemologia. La paraula catalana "continent" és una traducció del llatí terra continens, que significava "terra connectada o porció de terra contínua". La paraula continent es va començar a utilitzar al segle XVI com a traducció dels texts grecs i llatins sobre les tres parts del món, encara que en aquestes llengües la paraula no tenia exactament el mateix significat en tot el sentit de la paraula contemporània. Els texts renaixentistes començaren a utilitzar la paraula en diversos idiomes per referir-se a qualsevol porció de terra contínua, sense importar-ne la grandària. Així, alguns documents en anglès es referien a Irlanda o a Sumatra com a continents. Durant el segle XVI, Peter Heylin va escrirure en el seu llibre "Cosmographie", que un continent és una gran quantitat de terra que no està separada per cap mar de la resta del món, com el continent sencer d'Europa, Àsia i Àfrica. El 1722, Efraim Chambers, en "Cyclopædia" va escriure que el món està dividit en dos grans continents: el Vell Món i el Nou Món. I en l'atlas de 1752 de Emanuel Bowen, l'autor va definir els continents com a llargs espais de terra seca que comprenen molts països units sense cap separació d'aigua. Així, Europa, Àsia i Àfrica són un gran continent i Amèrica un d'altre. No obstant això, la idea europea antiga sobre Europa, Àsia i Àfrica com a "parts" del món va transcendir aquestes definicions i, fins a l'actualitat, encara són considerats continents separats, en la majoria de les llengües del món.
Atès que definició de continent és convencional i no pas el resultat d'un criteri específic, existeixen diferents models per classificar-los. A la Península Ibèrica, Llatinoamèrica i alguns atles del Canadà, s'utilitza el model de cinc continents (o sis, incloent-hi l'Antàrtida): Àsia, Àfrica, Amèrica, Europa i Oceania.
A la major part de l'Europa Occidental, i al món angloparlant, s'utilitza el model de sis continents (o set, incloent-hi l'Antàrtida), dividint el continent americà en dos continents, que en el model ibèric són considerats com a subcontinents que són Amèrica del Nord i Amèrica del Sud. Per tant els continents d'aquest model són els següents: Àsia, Àfrica, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa i Oceania.
A l'Europa Oriental (especialment a Rússia) i al Japó s'utilitza un model de sis continents, en què Europa i Àsia formen un sol continent (Euràsia), i Amèrica es divideix en dos continents. Si es tingués en compte l'absència de separació per oceans (supercontinent), els continents serien: Euràsia, Àfrica (separada artificialment de l'anterior), Amèrica del Sud (separada artificialment de l'Amèrica del Nord), Oceania i l'Antàrtida.
L'origen dels continents cal cercar-lo fa desenes de milions d'anys, que hi havia un sol continent en el nostre planeta, anomenat Pangea (del grec,tota la Terra). La teoria de les plaques tectòniques explica com les diferents plaques que conformaven a la Pangea es van anar separant en dos continents Gondwana i Laurasia, i aquests es divideixen fins a arribar a la conformació actual que tenen els continents.
I quin és aquest nou continent que diu el títol? Doncs en el que et trobes en aquest moment. Certament que Internet no és un tros de terra envoltat d'aigua, però si una cosa té internet és que té tota la terra connectada, talment com el continent original pangea. No forma part del vell món ni del nou món. Forma part senzillament del món. És igual on et trobis i on siguis, aquest continent virtual hi pots accedir-hi quan vulguis i com vulguis. Només necessites els mitjans tecnològics per entrar-hi. Sí ets una mica viu, no et demanen ni passaport, i no has de pagar res (si ets legal, alguna cosa pagues per la connexió a internet i per l'electricitat...) Un cop ets al continent, passes a ser un dels molts ciutadans anònims que hi habiten, igual que com tu ets un ciutadà anònim que habita per Europa, o Àsia o on siguis en aquest moment. Però l'anonimat el marques tu. Ets tu que decideixes que vols compartir i que no (gran avantatge, això no passa a la vida real, on hi ha coses que no pots evitar de compartir). És un nou continent on tot encara en el fons està per descobrir. Aquest nou continent potser ens podria ensenyar noves maneres de fer economia (una economia més global), noves maneres de fer política (més interconnexió entre ciutadans, politics....) Un continent que ens pot ensenyar noves maneres d'ensenyar, un nou continent ... que alerta! no tot és la panacea. També és com una caixa de pandora. Hem d'anar en conte. Que dolents, mentiders, facinerosos, i un llarg etc l'infern n'és ple que diria la meva àvia, que internet n'és ple que dic jo.
Per tant, tenim un nou continent a les nostres mans que ens pot ajudar a millorar el món? Jo crec que sí, tenim a les nostres mans una tecnologia que ens permet fer desaparèixer el concepte actual de continent (fent desaparèixer els conceptes de passada de Nord i Sud, de 1r i 3r món) i parlar d'un únic continent (Pangea) on tots, en principi som iguals, amb els mateixos drets i deures i que si en fem un bon ús tots (tots vull dir tots, inclús programadors, informàtics, hackers, polítics...) podem dir que tenim una gran eina per fer el món una mica millor.
Però amb l'eina no n'hi ha prou, també cal la nostra voluntat i que el nostre cor resplendeixi pau, amor i solidaritat i estigui més pendent de l'altre que d'un mateix, sinó, per molta eina que tinguem, no farem res de res.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada