dissabte, 2 de febrer del 2013

Santa Joana de Lestonnac


Avui fa 373 anys que va morir Santa Joana, coneguem-la una mica:

Santa Joana de Lestonnac, va néixer el 27 de desembre 1556 en Bordeus (França) i va morir el 2 de febrer de 1640, és quelcom més que una monja francesa del segle XVII. Va ser mare d'una família nombrosa que va enviudar aviat i després d'una profunda experiència, es va dedicar a l'educació de les nenes i les dones va fundar una congregació religiosa d'espiritualitat ignasiana, la Companyia de Maria Nostra Senyora.
Va ser beatificada el 1900 pel Papa Lleó XIII i canonitzada 15 maig 1949 pel Papa Pius XII
Primers anys
(Imatge de Santa Joana 
de l'Església de Santa Eulàlia, Bordeus)

Joana de Lestonnac, neboda del filòsof Michel de Montaigne, nascuda un 27 de desembre de 15556 a Bordeus, va créixer en una època en què a França assoten  les guerres de religió entre els partidaris de la Reforma protestant i els defensors de la tradició catòlica. Mentre la seva mare Juana de Montaigne (filla de Pere i Antonieta Louppes Eyquem i germana del filòsof Montaigne) és un devota calvinista, el seu pare Richard Lestonnac continua compromès amb la seva fe catòlica. Finalment fou educada en la fe catòlica. Des de la seva infància experimenta una profunda experiència espiritual i una inclinació per la vida religiosa: "tingues cura, filla meva, de no deixar apagar aquesta flama que he encès en el teu cor i que et mena a seguir-me amb un desig tan ardent".
Es va casar el 1572 el baró Gaston de-Montferrand Landiràs (fill de John i Jacquette Montferrand du Rayet) qui va tenir set fills. Només quatre dels set fills sobreviuen. Aviat va esdevenir una vídua, només contava amb 41 anys..
Després d'haver criat als fills, Joana de Lestonnac somnia de dur a terme un desig ja de jove: lliurar-se totalment a Déu en la vida religiosa. Va escollir una de les comunitats més austeres: la cistercenca monges Feuillantines Tolosa. Al cap de poc temps de ser-hi el seu estat de salut no ho va poder resistir. Després d'uns mesos ella ha de renunciar a aquest tipus de vida. Aquest fracàs i lamentable la va sumir en la foscor espiritual.
 En un somni, anomenat en les seves obres la nit del Císter, quan era encara al monestir, entreveu una gran quantitat de noies joves desorientades per manca d'ajuda. Després de deixar la vida monàstica, es retira al castell de La Mothe per decidir el seu futur.
 
Imatge de la Mare de Déu de la 1a escola

El 1605 la pesta fa estralls a Bordeus. Joana es dedica incansablement a l'atenció dels malalts i al seu voltant comencen a ajuntar-se un grup de noies joves amb semblant inquietud. La relació aleshores amb els jesuïtes esdevé fonamental, donat que ells també viuen la preocupació pels joves. Aconsellada pels jesuïtes F. Raymond i Jean de Bordes, i prenent com a model la Companyia de Jesús, projectà de fundar un institut religiós dedicat a l'educació de les noies.
Va fundar en 1607, als 51 anys, una nova congregació religiosa: la Companyia de Maria Nostra Senyora, la tasca principal és l'educació de les nenes. L'ordre serà aprovat i autoritzat per l'arquebisbe de Bordeus François d'Escoubleau de Sourdis el 25 de març de 1606, i a Roma l'aprovarà el papa Pau V el 7 d'abril de 1607. S'obre a Bordeus la primera escola per a nenes el projecte educatiu inspirat per les influències rebudes: les idees de Montaigne, la Reforma Protestant i l'espiritualitat ignasiana.
Entre 1625 i 1628, l'arquitecte Enrique Roche dirigeix al carrer de l'Hâ (ara rue du Commandant Arnould), l'obra de la capella del convent de les Germanes de Notre-Dame d'estil barroc, Abandonat durant la Revolució, la capella va ser assignat el 1805 a la religió reformada i es converteix en el temple de Hâ.
A la mort de Joana de Lestonnac el 1640 la congregació compta amb 30 cases sols a França.

Tomba de Santa Joana 

Joana de Lestonnac va ser beatificada el 1900 pel Papa Lleó XIII i canonitzada el 15 maig 1949 pel Papa Pius XII.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada