dissabte, 19 de gener del 2013

El valor de tenir valors


"Tenir el valor de tenir valors és practicar l'autenticitat; plantar cara al burleta, al cínic i a l'hipòcrita. És tensar la corda, no acontentar-se amb allò que fa tothom; amb allò que diu tothom. És apostar per l'ara, sense oblidar el passat i sense esperar un futur millor.
És esforçar-se quan l'altre se'n riu des del sofà, ser generós encara que l'altre s'aprofiti de tu, perdonar-lo encara que costi molt, ser humil dins del regne dels superbs, mantenir-se fidel, viure amb poc, no sentir la necessitat d'exhibir les qualitats, fer sentir bé a l'altre; elogiar els seus valors.
És pregar quan tots es riuen de la pregària, donar la mà quan l'altre, lluitar per millorar el món encara que ningú no ho vegi.
En tot això consisteix el valor de tenir valors"

Amb aquestes paraules acaba el llibre El valor de tenir valors d'en Francesc Torralba. Durant tot el llibre va desgranant i va donant raons del perquè és important tenir valors, però potser més important encara, fer saber que els tenim.
Després d'una àmplia introducció on exposa de nou els que són els valors (si sou lectors del Francesc reconeixereu entre línies tota la seva filosofia sobre els valors) entre de ple a explicitar diferents moments en el dia a dia de la nostra vida on cal ser valent, on cal tenir valor per demostrar els nostres valors. I de cal tenir valor? Cal tenir valor de callar, de parlar, de perdonar, de plorar, d'acollir, de pensar, de preguntar, de començar, de perseverar, de donar, de comprometre's i d'acomiadar-se. Cada una d'aquestes situacions les tracta des de diferents enfocaments i moments. Inicia cada moment amb una breu "història" que li dóna peu a fer-nos comprendre la importància de tenir el valor de tenir el valor. Val la pena llegir-ho sense presses, tranquil·lament, per tal de copsar millor el que ens diu i perquè no, pensar en la nostra vida si actuem o no actuem com dicten els nostres valors.
Conclou el llibre amb una reflexió sobre la importància del valor de viure l'ara, que el passat no faci que no gaudim del present, ni que el pensar en el futur faci que el present no el notem. El passat ens pot ajudar, però ja no hi és, per això tenim el valor de la memòria, i també tenim valors de futur, però "l'objectiu és l'ara, que aquest ara que estic vivint sigui ple i tingui sentit"

Sí sou assidus lectors del Francesc us ressonaran al llegir aquest llibre d'altres seus: "Cent valors per viure", "El sentit de la vida", "Un altre món és possible", "La llibertat que necessites"... per citar-ne alguns. D'aquest llibre en destacaria com el planteja i com les conclusions finals les ha anat recollint en tot l'escrit.

Us el recomano com a llibre de tauleta de nit per llegir cada nit, una mica, sense pressa, i que vagi fent-nos pensar en els nostres valors.

1 comentari:

  1. Gràcies, Pep, per l'apunt i la recomanació!

    Hem convidat a en Francesc Torralba per participar a una jornada el mes d'abril.

    Ja et passaré més informació!

    Una abraçada!

    SU

    ResponElimina