divendres, 18 de febrer del 2011

L'autoestima i els fills

L’autoestima és un sentiment social (perquè amb algú t’has de comparar) que reflexa l’acceptació i confiança que un té de si mateix.

Unes recomanacions a l'hora de treballar l'autoestima amb els més petits de la casa, els fills:
1.      Avalua de forma real al teu fill. És difícil ser realista ja que hi ha una sobreprotecció. El contrari, amb la superioritat tendeixes a ser més crític. Cal ser el més objectiu possible encara que pots perdre aquesta objectivitat quan es barregen els sentiments.

2.      No comparis al teu fill amb els altres. Cal intentar marcar les diferències, la individualitat i la personalitat.
3.      Premia les fites aconseguides del teu fill. Cal premiar i recompensar sense materialisme. Cal ser coherents.

4.      Premia els esforços que el teu fill realitza, no sols les fites aconseguides. L’esforç és important per a poder valorar el progrés.

5.      Col·labora amb el teu fill per a que es fixi fites on pugui arribar. Si les fites reals no s’acompleixen hi ha pèrdua d’autoestima. Cal marcar fites raonables. Cal vèncer les pors i usar la imaginació, com la “capsa dels problemes” o “la màquina de fer problemes”.

6.      Presta atenció al que el teu fill et diu. Cal prioritzar el temps d’escolta sense fer a l’hora altres coses. Cal seure i parlar. Encara agraeixen estar sols.

7.      Parla-li al teu fill d’una manera adequada. Sense paraules grolleres. Com si no fossin petits, però entenedora. Sense donar-hi voltes, i si hi donen voltes cal tallar-les i anar al gra.

8.      Lloa al teu fill de forma adequada. Sense donar-li massa “cova”, que no es pensin que són els reis del mambo.
9.      Quan corregeixis el teu fill critica el fet i no el nen. Com per exemple, quan un conductor toca el clàxon no deixar anar la grolleria sinó dir que no hauria de tocar-lo.

10. Castiga el teu fill de forma adequada. Ha de ser un càstig curt, intens, puntual i capaç de complir-lo per a no perdre credibilitat.

11. Dóna-li responsabilitats al teu fill. Cal no donar més del que toca. La responsabilitat ha de ser diària, sigui festa o no, com passejar el gos, parar la taula, ...

12. Fes-li saber al teu fill que l’estimes. És bàsic. Ho necessiten molt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada